Ajankohtaista 2013

Ajankohtaista 2013

 


16.12.2013

Perjantai 13.12 oli todellinen epäonnenpäivä. Jouduimme lopettamaan lupaavan koiramme Tipsun. Tipsulla todettiin vuotava kasvain vasemmassa keuhkossa, eikä sille ollut mitään tehtävissä. Noin kaksi viikkoa aikaisemmin Tipsu vielä haukkui 7 tuntia hirveä ja 5. 12  viimeiseksi jääneellä metsäreissulla teki parhaat hakulenkkinsä ikinä. Lähtö tuli todella yllättäen ja nyt on suru suuri. Taigakin on vähän ihmeissään, kun kaveria ei ole missään.

Tisulle pitkiä haukkuja sinne jonnekkin. <3 p="">

 


1.12.2013

Taigalla eilen toinen koe. Löytö karkasi ja pisteet 51. 7,5 km ja hirvet joesta yli. Näyttää kuitenkin olevan mahdollisuuksia pitkienkin karkkojen kiinni saamiseen.

27.11.2013

Paljon on ehtinyt taas tapahtua.

Ensimmäinen kaato kasvatille. Tessa ja isäntänsä saivat vasan hienosta työskentelystä.

Taiga kävi maanantaina pitkässä kokeessa ja sai Hirv1 tuloksen pisteillä 77,5. Täysi erä ja ylitöitä päälle.

Tipsu haukkui eilen 7 tuntia. Noin kolmen tunnin kohdalla sain yhteydenotonkin. Jotain toivoa yhteistyöstäkin siis on.

Tellervokin on esittänyt hyviä otteita. 9 kilometriä seuraamista ja toisella kerralla 4,5 tunnin työskentely. Tellu olisi vielä jatkanut, mutta isäntä otti karkolta tytön pois. 

Myös Ruotsista on kuulunut hyviä uutisia. Molemmat urokset toimivat hienosti ja sitkeyttä riittää. Kuulemma yli tarpeidenkin.

 

18.11.2013

Näyttelyssä on käyty ja hirviä haukuttu.

Tipsulle ERI JUK1 ja Taigalle H. Parasta narttua ei tällä kertaa valittu ollenkaan.

Metsässä Taigalta hyviä merkkejä. Torstaina kaksi löytöä. Ekat lähti juoksuun ja Taiga perässä. Viisi kilometriä peräkanaa juoksua, kunnes tuli joki vastaan. Taiga totesi tilaanteen ja palasi omia jälkiään takaisin. Puolessa matkassa olin vastassa. Iltapäivästä toinen löytö. Laskin koiran autosta ja ohjasin metsään. Sinnehän se lähti ja noin 45 min. päästä alkoi haukku. Löytömatka 2,5 km.

Tipsullakin haku osoittaa vähän parempia merkkejä. Kaukana ei vieläkään käydä, mutta pistohaku on muuttunut lenkeiksi. Yksi pölläytys sattui perjantaille, mutta se hukkui pienen seuraamisen jälkeen.

 

28.10.2013

Nopeasti menee aika näin syksyllä.

Taiga parani kyynpuremasta parissa viikossa ja sitten alkoikin juoksut.

Taigan huilatessa käytin Tipsua metsässä. Haku on ollut juoksujen jälkeen melko onnetonta. Pari viikkoa sitten laskin Tipsun irti pellolle, missä aamulla oli hirvet. Hetken pyöri ja haisteli. Sitten kun sattui tuore jälki nokan eteen niin vauhtia riitti. Suoraan hirville ja haukku päälle. Löytöhaukkukin jäi noin sadan metrin siirtymän jälkeen piakalleen. Minä jo puolentunnin kohdalla tuuletin, että hyvin menee. En arvannut miten kauan sitä haukkua saisi kuunnella. Useiden yhteydenottoyritysten jälkeen luovutin ja jäin odottelemaan. 13 tuntia jaksoi tyttö haukkua. Sitten kun haukku loppui, tuli kiltisti pois.

Hirvijahdin aloitusviikonloppuna oli Taigalle kaato lähellä. Koira pelasi hyvin, löytö jäi paikalleen, mutta ei onnistuttu kaadossa. Isäntäkin tarvii vähän harjoitusta ja parempaa tuuria.

Yksi kasvatti, Timi(Harry), on käynyt jo kokeissa. Ensimmäisellä kerralla sattui juoksija, mutta toisella sitten natsasi. HIRV1 81 pist. Siitä on hyvä jatkaa.

Omia koiriakin olisi tarkoitus käyttää kokeissa loppukaudesta ja parin viikon päästä olisi seuraava näyttelyreissu. Kouvolassa.

23.9.2013

Vähän huonompia uutisia välillä. Viime keskiviikkona Taigaa puri käärme. Oltiin metsässä ja Taiga hirvien jäljillä. Yhdessä metsäsaarekkeessa se kyy sitten oli. Matkaa n. 300-400 m koiraan kun se tapahtui. Kova ulina vaan kuului ja koira vauhdilla takaisin päin. Ei älynnyt tulla suoraan luokse vaan oikaisi mökkitielle. Sieltä sitten koira kyytiin ja laavulle. En ensin tienyt mitä sielä oli tapahtunut, mutta sitten alkoi kaula turpoamaan. Siitä sitten vauhdilla lääkäriin, jossa saatiin ensiapu. Torstaina kaytiin tarkemmissa tutkimuksissa ja olihan ne veriarvot pielessä. Kolme tuntia oli Taiga tipassa.

Vähän kerrassaan rupeaa olemaan pirteämpi, mutta ei vielä oma itsensä.

Toivotaan parasta.

 

15.9.2013

Pari reissua Taigan kanssa. Ei kunnon haukkuja hirvelle. Hyvää jäljitystä ja seuraamista kuitenkin.

Toissapäivänä sitten tuli ensimmäinen supihaukku. Komeasti kyllä veti, haukkulaskuri näytti parhaimmillaan 109 kertaa/min. Eikä millään pois. Kävi vielä supiin kiinni, kun menin lähelle.

7.9.2013

Pientä päivitystä välillä.

Maanantaina Taigan kanssa metsällä ja tulostakin tuli. Taiga aamusta jäljille ja sieltähän se hirvi löytyi. Löytöhaukku pysyi hienosti tunnin verran paikallaan. Sitten pieni siirtymä ja toinen tunti paikallaan. Tässä kohtaa kävin kurkkaamassa, että hirvihän se siellä. Hirvi huomasi minut (n. 20 metriin pääsin) ja otti karkon. Ei siirtynyt kuitenkaan kuin pari sataa metriä ja taas haukku päälle. Haukku jatkui vielä tunnin välillä hiljakseen siirtyen. Sitten Taiga ilmeisesti törmäsi männyn alla majailleeseen jänikseen ja unohti hirven. Pieni pölläytys jänikselle ja sitten luokse. Yritin vielä viedä sinnepäin missä haukku viimeksi kuului, mutta tuntui olevan Taigalla takki tyhjä.

Tipsulla tiistaina viiden minuutin löytöhaukku, jonka jälkeen emä ja vasa vaihtoivat kylää. Tipsu tuli heti pois kun hirvet karkkosivat. Löydettiin jäljet uudestaan ja Tipsu lähtikin omatoimisesti perään. Reilun kilometrin jäljitti, kunnes tuli vähän isompi oja vastaan. Ja kun Tipsu ei ui jäi homma siihen. Sen ojan jälkeen olisi kyllä ollutkin vielä isompi oja ja sitten valtatie. Hirvet todennäköisesti molemmista yli.

Keskiviikkona sitten alkoi Tipsulla juoksut. Tulee vähän huilia. Huomenna Taiga metsään, jos ei ala juoksut silläkin.

Tuossa pieni pätkä Taigan haukusta.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Y-iP4q_FrTQ

 

 

 

27.8.2013

Näyttelyreissu meni odotuksia paremmin. Molemmat pääsivät parasnarttu kehään, sijoituksilla 2 ja 3.

Taiga: ERI JUK1 SA PN2 VARASERTI

Tipsu: ERI JUK2 SA PN3

Taigan toinen metsäreissu ei tuottanut haukkua. Reilun tunnin oli omineen selvittelemässä jälkiä, sitten kävi 50 metrin päässä aukon reunassa katsomassa, että isäntä on tallessa ja paineli takaisin. Juuri kun vaikutti, että sai jäljet selvitettyä, ilmeisesti törmäsi jänikseen ja niin sitä mentiin. Pari kierrosta mäkeä ympäri kunnes hukkasi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että syksymmällä saa varautua isoilla eväillä.

 

22.8.2013

Porissa käyty ja hirvenjälkä haisteltu.

Näyttelyreissu oli vähän kaksijakoinen. Lauantaina ruotsalainen tuomari arvosteli meidän koirat sijoille 2 ja 3. Pentuja oli 4 kpl. Oli hyvää, mutta oli huonoakin.

Sunnuntaille oli toinen tuomari joka antoi oikein hyvät arvostelut, varsinkin Taigalle. Ainoa miinus kummallakin kookkaat korvat. Sunnuntaina ei tosin ollut muita pentuja niin ei saanut vertailupohjaa.

Tiistaina laskin Tipsun metsään. Normaalia pentukoiran toimintaa, mutta yllättävän hyvin teki n. 5-10 min. hakulenkkejä. Muutaman tunnin haeskelun jälkeen laitoin koiran aamuisille jäljille. Sitkeästi tyttö teki töitä ja lopulta kuuluikin muutama haukahdus. Hirvet karkkosivat ja Tipsu paineli hetken perässä.

Eilen oli Taigan vuoro. Puolitoista tuntia juoksua juoksemisen ilosta ja muuta tonkimista. Sitten paikan vaihto ja koira taas metsään. Ei mennyt kauaa kun 300 metrin päästä alkoi haukku. Ja komea haukku olikin. Hirvet ei vaan kestäneet haukussa ja niin sitä taas mentiin. Parikymmentä minuuttia Taiga seuraili hirviä.

Tänään oli taas Tipsun vuoro, mutta ei mitään valmista. Tulipahan hyvä lenkki. Tottuu koirakin pikkuhiljaa metsässä juoksemiseen.

Huomenna Taiga irti. Sitten saakin tytöt loppuviikon huilata. Sunnuntaina Taavettiin näyttelyihin. Eka kertaa junnukehään.

Ensi viikolla jatketaan metsäreenejä sen minkä töiltä kerkeää.

 

11.8.2013

Mittasin ja punnitsin tytöt eilen. Tipsulla korkeutta n. 49 cm ja Taigalla n. 47 cm. Painot pysyny suunnilleen samoissa.

 

 

10.8.2013

H-hetki lähestyy! Hirvien jäljillä on välillä käyty ja veto jälkiä pitkin on melko reipasta.

Tänään käytettiin tytöt ampumaradalla. Yksitellen vähän kauempaa lähestyen. Eipä nuo pauketta pelänneet.

Ensi viikonloppuna olisi seuraava näyttely, pystykorvapäivillä Porissa.

 

2.7.2013

Juhannus tuli ja meni ja pennuille 7kk täyteen. Painoa Taigalla 16,6 ja Tipsulla 18 kg. Korkeutta ei ole paljoa tullut. Täytyisi omiakin käyttää taas kahlailemassa. Tässä jokin aika sitten Taigakin ui, tosin vahingossa, kun putosi laiturilta järveen. Ei mitään kammoa kuitenkaan tullut vettä kohtaan.

Hirven hajuja on vähän käyty haistelemassa, ettei totuus unohdu.

 

16.6.2013

Tytöillä tänään kohtaaminen hirvien kanssa.

Läksin koirien kanssa iltakävelylle periaatteella, "jos vaikka jälkiä näkyisi". Ja löytyihän ne. Kesken rauhallisen kävelyn molemmat koirat lähti kuin narusta nykäistynä metsään tien oikealle puolelle. Ehdin jo ihmetellä, että mikäs nyt, mutta sitten näin sammaleessa hirven jäljet. En niitä siinä tiellä kävellessä huomannut, kun ei tule nenä maassa kuljettua. No ajattelin seurata jälkiä vähän matkaa. Tytöillä oli aivan hirveä veto päällä, joten päättelin jälkien olevan melko tuoreet. Ja olihan ne. Jonkin matkaa kuljettuamme näin hirvet n. 75 metrin päässä. Mentiin ihan reipasta kävelyä jälkiä pitkin kohti hirviä ja ne vaan tuijotti meitä hölmöinä. Kaksi narttumullia. Hirvet siirtyi vähän ja jäivät taas odottamaan. Päästiin varmaan 25 metrin päähän jolloin Tipsu hoksasi hirvet, mutta haukkua ei tullut. Seisoi kahdella jalalla hihna tiukalla ja katsoa tapitti hirviä. Taiga nuuski jälkiä niin innokkaasti ettei nähnyt hirviä. Hetken katseltiin toisiamme ja sitten hirvet lähti hiljallen kävelemään pois. Me jatkettiin jälkiä pitkin melkoisessa ryteikössä. Ja vaikka ääntä varmasti saatiin aikaiseksi ja juttelinkin koirille, päästiin vielä uudelleen niin lähelle, että minä näin hirvet. Se kyllä sitten riitti niille ja poistuivat paikalta melko ripeästi. Oli täysi työ saada tytöt jatkamaan eri suuntaan kuin hirvet.

Tämän reissun perusteella uskaltaisin väittää, että jos syksylla tytöt hirven jäljet löytää, menevät ne ainakin hirven luo. Haukusta ei vielä osaa sanoa. mutta eiköhän sitäkin vielä tule.

 

21.5.2013

Nyt on ensikosketus näyttelyihin saatu. Harmaita ei ollutkaan muita kun meidän tytöt. Tipsu sai ROP palkinnon. Molemmille tuli hyvät ja lupauksia antavat arvostelut. Voi viedä toistekin. Tipsu otti näyttelyhulinan hieman rauhallisemmin ja rauhoittui jopa makailemaan välillä. Taiga sen sijaan oli menossa kokoajan johonkin suuntaan. Veipä jopa herkkupalan yhden vieressä olleen koiran suusta.

Toko-koulutuksessakin käytiin. Ihan perusasioita ja touhu tyttöjen osalta odotetunlaista. Onneksi makupalat toimii, niin saa jollain huomion kohdistettua itseen pois toisista koirista. Tällä viikolla uudestaan.

Eilen tuli pennuille puoli vuotta täyteen. Nopeasti menee aika.

Epäviralliset mittaukset: Taiga 45 cm 14,4 kg Tipsu 46 cm 16,2 kg

 

4.5.2013

Pennut kasvaa ja voi hyvin. Pari senttiä korkeutta tullut lisää viime mittauksesta. Vähän on harjoiteltu ympyrän juoksua näyttelyä varten. Tarkoitus olisi käydä myös eräänlaisessa koirakoulussa vähän sosiaalisia taitoja opettelemassa. Harjoitellaan samalla perus tottelevaisuutta ja on sielä mahdollisuus myös jälki-harjoituksiin metsässä.

Pari päivää sitten iltalenkillä satuttiin kulkemaan erään taimikon ohi, jossa hirvet olivat olleet makuulla. Meinasi isäntä sotkeutua hihnojen ja männyntaimien kanssa, kun pennut ei tienyt mihin suuntaan pitäisi mennä, kun hajuja oli kaikkialla.

Vähän ollaan tutustuttu veteenkin. Taiga menee rohkeammin veteen, saa nähdä saadaanko siitä oikein uimari.

 

16.4.2013

Nyt on tytöt ilmoitettu ensimmäiseen näyttelyyn. 19. 5. Lahden pentunäyttely, saas nähdä millainen shou saadaan aikaiseksi.

Pennut kasvaa hyvin, korkeutta n. 42 cm ja painoa 13-14 kg.

 

27.3.2013

Ensikosketus hirven hajuihin saatu! Maanantaina lähdin pentujen kanssa metsään sillä mielellä, että jossainhan ne jäljet täytyy olla. Parina viime viikkona en auratuilta teiltä löytänyt yhtään tuoretta jälkeä. Lähdettiin sitten kiertämään yhtä mäkeä umpinaista tietä pitkin. Sieltähän ne aamuiset jäljet sitten löytyi. Oli aika sutina kun pennut hoksasi jäljet. Tytöt lähti seuraamaan jälkiä ihan niinkuin olisivat tehneet sitä aina. Jonkin matkaa seurattiin jälkiä pennut hihnassa. En laskenut irti ettei tule mitään vahinkoja. Hirvet jäi todennäköisesti n. 50-100 metrin päähän. Kova halu olisi ollut tytöillä jatkaa.

Jälkeenpäin tajusin, että pennut taisi "tietää" hirvistä ennen kun törmättiin jälkiin. Tätä mäkeä kiertäessä ne veteli vähän väliä hajuja sieltä päin missä hirvet oli. Ja minä vaan höpötin,että kävellään vaan tätä tienpaikkaa pitkin.

Nyt vaan odotellaan, että lumet sulaa ja päästään tekemään lähempää tuttavuutta hirvien kanssa.

Tässä talven mittaan on myös kypsynyt ajatus siitä, että pidetään tuo Tipsukin itsellä. On sitten tuplasti paremmat mahdollisuudet saada pelaava koira. :)

 

19.3.2013

Pennut kasvaa ja voi hyvin. Metsässä on käyty kävelemässä ja pennuilla lenkit pitenee ja kuulo huononee. Täytyy ruveta panostamaan tuohon luoksetulokoulutukseen.

Pentueesta ainakin yksi on jo päässyt haistelemaan hirven hajuja ja mielenkiintoa oli ollut.

 

8.3.2013

Tänään käytiin ottamassa rokotukset, tehoste ja raivotauti. Punnitsin tytöt samalla eläinlääkärin vaa'alla. Tipsu painoi 11,5 ja Taiga 10 kg. Taitaa tulla isompia kuin emänsä. Korkeutta on jo n. 38-39 cm.

 

22.2.2013

Tipsusta tuoreenpia kuvia albumissa.

Hyvin viihtyvät tytöt ulkona, eivätkä pakkasta pelkää.

 

16.2.2013

Pitkästä aikaa pientä päivitystä.

Edelleen kaksi pentua kotosalla. Ei ole löytynyt Tipsulle vielä kotia. Ensimmäisessä rokotuksessa on käyty. Pennut ottivat reissun ihan rauhallisesti, ei edes autossa juuri haukuttu.

Painoa tytöillä alkaa olla 7-8kg, noin suunnilleen. Tipsu on vähän painavampi ja pikkaisen korkeampi.

18.1.2013

Nyt on kaikki pennut maailmalla, joille on koti löytynyt. Vielä yksi tyttö olisi uutta kotia vaille. Onhan siitä tietysti Taigallekin seuraa. Voivat telmiä yhdessä. Kovasti on pennut kasvaneet ja korvatkin alkaa nousta pystyyn. Ulkona on käyty vähän kerrallaan, ei meinaa vaan Taiga pysyä pihassa. Kovasti tekee mieli tutkimaan ympäristöä.

 

8.1.3013

Tänään lähti ensimmäinen pentu uuteen kotiin. Ostajan valinta osui narttuun, joten yksi urospentu vapautuikin. Nartuistakin on enää yksi vapaana. Hyvin on mennyt pennut kaupaksi.

Huomenna on lähdössä seuraava pentu ja viikonloppuna kolme. Niin se vilske ja vilinä vähentyy.

 

4.1.2013

Vuosi vaihtui ja kiirettä on pentujen kanssa pitänyt. Paino nousee pennuilla kohisten. Isoin uros painaa melkein 3,5 kg. Loput on kolmen kilon molemmin puolin.

Keskiviikkona käytin pennut sirutuksessa ja lääkärintarkastuksessa. Ei ollut mitään huomauttamista. Uroksillakin löytyi kaikki mitä kuuluukin. Samalla sai pennut viralliset nimensä.

Ensi viikolla alkaa sitten pentujen luovutus. Nopeasti on aika mennyt, kaikesta huolimatta.